Třikrát z Turecka.

Zveřejněno 19.01.2017 | www.holubnastrese.cz
U nás tomu říkáme Akademie, v Turecku tomu říkají fotbal. Míč kulatý, tráva zelená. Žádný rozdíl. Snad jeden malý. Tady v zapadákově se nevěnují jenom dvoum ročníkům, ale všem dětem od třinácti do devatenácti. Další rozdíl je hned za internátem.

Nevím, co tam máte vy, ale tady mají pole. Obyčejné pole. Tedy spíš zahradu a na ní rajčata a cibuli a česnek a lilek a všechny ty rostliny, co neznám. Starají se o to chlapci z té akademie. Tedy tady tomu říkají fotbal. Prý aby hoši věděli, jak vypadá práce. Jo, a Spartě v mládežnický Champions league doma nasázeli šest kusů.

Další dvě zajímavosti nejsou úplně aktuální, ale časy se mění a možná by se něco podobného mohlo zavést i u nás. Viděl jsem to ve městě, které vyhrabali z hlíny. O málo víc si o něm přečtete ve včerejším vydání cestovatelského deníčku po kliknutí zde.

Pomohl mi místní průvodce. Nejdřív jsem ho poslal k šípku, ale potom mi došlo, že měl pravdu, když říkal, že pokud půjdu sám, budu stejně blbý, jako když jsem přišel a jeho děti budou mít hlad, zatímco když mu dám dvacku, jeho děti dostanou večeři a on mi řekne, jak to tady tenkrát bylo, což ale neznamená, že by mne to udělalo o něco chytřejším .

První zajímavost je obyčejná díra v kameni v do ulice vystouplém rohu kamenného baráku. Díra, kterou sotva prostrčíte ruku. K tomu také sloužila. Údajně se k té díře přivazovali odsouzenci na smrt a kdo šel kolem, ten na takového padoucha mohl plivnout, dát mu facku, anebo do něj kopnout. Všechno bylo povoleno pod podmínkou, že padouch přežije, aby se dožil krásné popravy v amfiteátru. Představte si, jak jdete třeba po takovém Kolíně a tam na náměstí k rohu baráku připoutané prase.

Poslední zajímavostí je obyčejný záchod. Velká potřeba se tady na počátku věků vykonávala ve společné místnosti. V domečku byla lavice k sezení a v ní díry a hluboko pod nimi stoka, kterou tekla voda a do kanalizace umístěné pět metrů pod ulicí odnášela vše, co do té díry spadlo. Část toalety určená k sezení byla zakrytá. Sedělo se ze tří stran a uprostřed byla nádrž s vodou. Nad nádrží nebyla střecha, aby se výpary mohly vypařovat a v nádrži bylo hejno žab a žáby kuňkaly a kuňkaly a v jejich kuňkání se ztrácely zvuky při vykonávání potřeby vydávané.

V létě taková společná mramorová lavice příjemně chladí, ale v zimě to je horší. To vám může přimrznout prdel k mramoru. A právě proto vám to vyprávím. Něco tak strašného totiž má i své výhody. Na zimu se tady hledají brigádníci na zahřívání prkénka. Stačí mít čas a velkou řiť. Tenkrát to dělali otroci, ale ti dnes nejsou, a proto máte šanci. Přihlásit se můžete u průvodce, jehož děti asi i dál mají hlad, protože večer jsem ho viděl propíjet moji dvacku v čajovně na návsi.