Zrušená dotace na UMT

Zveřejněno 15.05.2017 | redakce
V návaznosti na dotační kauzu zrušilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dotační program na investice pro rok 2017. Jednou z dotací měla být také dotace pro náš klub.

Žádost o dotaci, kterou jsme podali v listopadu 2016 na MŠMT, se týká výměny dosluhující umělé trávy z roku 2006 v areálu na Angeru, aby hřiště s UMT splňovalo nároky na přípravu týmů Regionální fotbalové akademie Ústeckého kraje a licenční podmínky FAČR pro konaní soutěžních utkání, což je důležité nejen pro Junior, ale také pro FK Teplice, neboť mají na toto hřiště vázány licence na provoz svých SpSM a SCM a hrají zde svá soutěžní utkání žáků a dorostu. Žádost byla včas podána a podle nás byla v pořádku a nevíme, proč to někdo hodnotí tak, že nesplňovala kritéria. V březnu 2017 jsme se z webu MŠMT dozvěděli, že jsme na seznamu vybraných projektů a následně nám přišel dopis s výzvou k doplnění podkladů pro poskytnutí dotace. To jsme v termínu učinili.


Projekt máme 100% připraven, je účelný a potřebný. To nám nakonec potvrdili již v roce 2016 i z MŠMT, když jsme se ucházeli o dotaci s tímtéž projektem. Na realizaci projektu máme zajištěny finanční prostředky na spoluúčast na financování ve výši 20% z vysoutěžené ceny zakázky. Zbylých 80% měla krýt dotace. Postupovali jsme při tom podle veškerých pravidel včetně výběru dodavatele vybraného ve veřejném výběrovém řízení.
Následné události se zadržením a obviněním pana Pelty a dalších osob nás překvapily. Méně už pak zrušení celého dotačního programu. To už je jen logický následek. Bohužel. Pro Junior, akademii i další uživatele areálu Anger je to samozřejmě velká škoda, ale za těchto okolností je to pochopitelné.

Z pohledu rozvoje Junioru a sportovního areálu Anger je to dost velká komplikace. Musíme se s tím ale vypořádat a najít řešení. Na Angeru chceme UMT vyměnit, třetí hřiště s přírodní trávou vybudovat a také rozšířit současné zázemí šaten. Asi nás to zpomalí, ale chceme to udělat. Jsme přesvědčeni, že je to pro rozvoj fotbalu a sportu v Teplicích užitečné a potřebné.

Areál na Angeru využívají nejen děti Junioru, ale také týmy Regionální fotbalové akademie Ústeckého kraje, mládežnické týmy FK Teplice, školy a školky, sportovní kluby z okolí i veřejnost. Jenom v Junioru samotném sportuje téměř 350 dětí, další stovky jsou z jiných klubů a škol. Junior se věnuje výhradně sportovní výchově dětí a patří v této oblasti k předním klubům v regionu. Našim cílem je připravit pro děti a dětský sport v Teplicích ty nejlepší podminky. Týká se to především kvalitního trenérského týmu, kvalitní metodiky sportovní výchovy, ale také zázemí sportovišť a sportovního vybavení. Věříme, že je to správné, a proto to děláme.

Jiří Hora
SK Junior Teplice